top of page
  • Forfatters billedeRedaktionen

Amalienborg - en skjult læringsskat

Skrevet af Mie Nymann Blitskov, 3. årgang

Fotografier af Niels Thejls, 1. årgang.


Amalienborg. Mange forbinder stedet med Dronningens hjem, stedet for livgarden og det helt store show til nytår. Men bag de pudsede mure gemmer sig også en skattekiste af læringspotentiale.


Her bag murene, helt specifikt i Christian VIII’s Palæ, går der læringspiloter rundt. Titlen som læringspilot dækker over virket som guide og rundviser, men vigtigst af alt over titlen som underviser på Amalienborg. En lidt uspecifik titel lige nu, men jeg vil i det følgende forsøge at udbrede ordlyden og give jer et indblik i, hvad man som læringspilot på Amalienborg arbejder med, men måske mest relevant: hvad det har med dig som kommende lærer at gøre.

Dette kan jeg ikke gøre alene, og jeg har derfor allieret mig med Victoria Percy, en af læringspiloterne på Amalienborg.

Victoria og jeg mødes en solrig vintermorgen på Amalienborg Slotsplads, hvor vi har aftalt at hun skal give Niels Thejls (FredsBlads Fotograf) og mig en grundig rundvisning.


Amalienborgs mange værelser gemmer på en lang og spændende historie. Denne historie har Marie Nørreby Henriksen, færdiguddannet lærer fra det gamle Frederiksberg Seminarium, set potentiale i, og i kraft af det skabt en række undervisningsforløb. På deres hjemmeside står følgende:

"På Amalienborg kan elever og lærere udforske danmarkshistorien fra første parket, når de går i fodsporene på den danske kongefamilie gennem 400 år."

Og det er netop følelsen af at gå i de kongeliges fodspor, man får, når man bevæger sig fra værelse til værelse. Man kan fornemme historien i ethvert rum, og med en læringspilot ved ens side bliver man grundigt ført gennem hvert rum med alt fra beskrivelser af genstande, til kongernes og dronningernes væren i hvervet, afhængigt af hvilket forløb man følger.

Forløbene svinger fra alt imellem "Skaber genstande identitet?" - hvor eleverne dykker ned i genstandene i de forskellige rum og skal reflektere over, hvad hver genstand siger om en person - her faciliterer læringspiloterne processen med forskellige opgaver, såsom den Victoria kalder "Nøddeknækker-metoden".

Her skal eleverne observere et rum i et minuts tid og herefter skal de vende sig om og notere hvilke tre genstande, der fangede deres opmærksomhed - til "Det nye demokrati - da kvinderne fik stemmeret", hvor eleverne får et indblik i kvinders kår, og bl.a. får mulighed for at indgå i et rollespil med titlen som "lærerinde", "tjenestetyende" osv. Her skal eleverne researche deres rollers muligheder og skrive en tale som argumenterer for deres ret til at stemme. Alle forløbene opfordrer til refleksion og giver eleverne et helt konkret, autentisk indblik i Danmarks historie.



For Victoria er det en brandsag at overbevise skolelærere om værdien af et besøg på Amalienborg. Hun mener, at et fysisk besøg på et historisk sted som Amalienborg kan bidrage til elevernes forståelse af Danmarkshistorien. Som hun selv siger: "Eleverne får mulighed for at få fingrene helt ned i historien. Vi har en hands on tilgang, hvilket adskiller sig fra den måde eleverne normalt indgår i historieundervisning på" og netop "hands on"-udtrykket vender hun tilbage til flere gange. Hun ser hvordan eleverne gribes af historien og oplever stor glæde, når de opdager, at de holder en genstand, som er flere hundrede år gammel, eller står et sted, som Dronning Louise engang betrådte. Eleverne går derfra med en viden som breder sig langt udover historiebøgerne og ind i historien, der hvor den har udfoldet sig.

Læringspiloterne er velforberedte og har timer, hvor de sidder begravet i historiebøgerne. Det må derfor siges, at det ikke kun er i selve rummene, der er et læringsperspektiv, men i høj grad også i læringspiloterne, som oparbejder et kæmpe vidensgrundlag og videregiver det, hver gang de gennemgår et undervisningsforløb. En tur på Amalienborg for en klasse er derfor ikke blot en rundvisning på en historisk grund, men et gennemarbejdet og velovervejet didaktisk forløb. Her er der mulighed for at arbejde med et vidensgrundlag inden og efter turen til Amalienborg, og det indgår derfor i et større perspektiv.


121 visninger0 kommentarer

Gå aldrig glip af et indlæg!

Abonner nu, og få besked når vi udgiver noget!

  • https://www.facebook.com/Fredsblad/
  • https://www.instagram.com/fredsblad/

ABOUT US

FredsBlad er en forening på Københavns Professionshøjskoles læreruddannelse, Nyelandsvej.

I FredsBlad udkommer vi med artikler, interviews, tegneserier etc. som alle har drejer sig om lærerprofessionen.

bottom of page