top of page
  • Forfatters billedeRedaktionen

Klimastrejke For Fremtiden

Skrevet af: Mie Nymann Blitskov, 3.årgang.


Fredag d. 15 marts strejker mange af landets unge og studerende i klimaets navn.


Klimaet blev for alvor sat på dagsordenen i 2018, da den unge svenske skoleelev Greta Thunberg valgte at strejke i 21 dage op til det svenske valg og sidenhen hver fredag efter valget, fordi hun ville have fokus på klima. Greta inspirerede med sit målrettede og klimabevidste unge sind og satte bevægelsen "Fridays For Future" i gang.


Fridays For Future markerer en strejke hver fredag, hvor mennesker fra hele verdenen råber op ved at strejke for at gøre politikerne opmærksomme på det altoverskyggende problem, skabt af menneskelige handlinger: at klimaet er i STORE problemer.

Klimaet skal ikke mere være en perifer snak, som man kun møder i geografiundervisningen, men et indhold, som bevidst bør tages op i folkeskolen. Det er relevant, nærværende og utrolig vigtigt.


Som folkeskolelærere forpligter vi os til at "Give eleverne forståelse for menneskets samspil med naturen samt forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre." Sådan siger Folkeskolelovens formålsparagraf.

Herunder må klimaet siges at høre til. Som kommende folkeskolelærere har vi et ansvar. Vi lærer alt om den narrative praksis, undervisningsdifferentiering, anerkendende adfærd og relationskompetence, men hvor kommer klimaet ind? Klimaet som er fundamentet for hele vores eksistens - hvis nu vi skal tage det op på den helt store klinge - hvor lærer vi om klimabevidsthed? Er det kun i naturfagene, at vi skal blive introducere for det, eller skal det egentlig være en overordnet del af læreruddannelse? Er det kun de mennesker der aktiv opsøger viden om klimaet, som skal have den?

Jeg mener bundærligt, at vi som lærere er nødt til at tage stilling til, hvordan vi vil praktisere, at vores elever bl.a. tager "medansvar" for klimaet. At de bliver dannede klimabevidste borgere. Det kan vi kun gøre, hvis vi først selv tager det medansvar. Faktum er nemlig, at der skal handles, og der skal handles NU.


Klimabevidsthed bør være en del af dannelsesritualet, når man skal ud og være menneske i det danske samfund. Klimaet kan ikke komme på dagsordenen og på pensumlisten uden et opråb til politikerne, og det er netop det opråb, der sættes i gang fredag d. 15 marts.

Og så kan man som læser spørge sig selv, hvorfor det er vigtigt for lige netop lærestuderende at strejke? Svaret dertil er tydeligt. Vi er som studerende, samfundets opblomstrende ungdom. Den fremtid, vi går i møde, er for OS. Og det er OS, de studerende, vidensinstitutionerne i samfundet, der kan skabe den nødvendige opmærksomhed omkring klimaet.

Samfundet bygger på gamle strukturer og leverforståelser, og faktum er at vores forståelse omkring, hvordan vi bedst muligt lever vores liv skal ændres. Den radikale ændring der skal ske, skal følge os i vores virke som lærer og videregives til de elever, vi møder ude på skolerne.


Mange studerende er allerede bevidste om denne kamp, der skal tages, og på Nyelandsvej er det Emilie Dalgaard Schrøder og Mads Tudvad som går i spidsen, når der fredag skal strejkes i klimaets navn. Strejken bliver både et opråb til politikerne, men også en dag hvor man som studerende kan få udvidet sin viden om klimakampen.

Som jeg før har skrevet i FredsBlad-regi:

"Fællesskab må siges at være studerendes vigtigste ressource i kampen for at blive hørt. Lad os derfor alle sammen støtte de fællesskaber der kæmper for vores rettigheder." Så tag en medstuderende, hele dit hold, din underviser, din mor og far i hånden og mød op kl. 08.30 på Nyelandsvej, hvor Emilie, Mads og en masse andre engagerede studerende vil stå klar til årets vigtigste begivenhed! Find mere information: https://www.facebook.com/events/1079727048884230/

64 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Gå aldrig glip af et indlæg!

Abonner nu, og få besked når vi udgiver noget!

  • https://www.facebook.com/Fredsblad/
  • https://www.instagram.com/fredsblad/

ABOUT US

FredsBlad er en forening på Københavns Professionshøjskoles læreruddannelse, Nyelandsvej.

I FredsBlad udkommer vi med artikler, interviews, tegneserier etc. som alle har drejer sig om lærerprofessionen.

bottom of page